Laat jouw fiets altijd slotvast achter, ook al ben je maar even weg. 

Maak je fiets met het kader vast aan een vast voorwerp, dat dieven niet zomaar kunnen verplaatsen. Liefst een fietsenstalling, maar een paal is ook mogelijk. Maak je enkel de wielen vast aan het frame, dan kan men je fiets oppakken en inladen. 

Ideaal is om zowel het kader als de wielen vast te maken. 

Gebruik een degelijk fietsslot en liefst zelfs twee verschillende sloten. Twee sloten kraken kost meer tijd, en dat heeft een dief meestal niet. 

Als je een kettingslot (of krulkabelslot) gebruikt, bevestig dat dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt immers het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Als een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond als steun gebruikt worden om het slot te breken. 

Stal je fiets op plaatsen waar veel voorbijgangers komen. Zo is er een voortdurende sociale controle. Bewaakte fietsenstallingen vormen uiteraard de beste garantie tegen fietsdiefstal. Plaats indien mogelijk je fiets binnen en leg ook daar je fiets op slot. 

Laat niets kostbaars achter in fietstassen of op de bagagedrager. Toebehoren zoals een fietspomp of fietscomputer, drinkbus en afneembare verlichting haal je best van je fiets wanneer je voor langere tijd wil parkeren. 

Noteer de nodige gegevens van jouw fiets op een fietspas en neem eventueel een foto van jouw fiets. Vermeld soort fiets, type fiets, kleur, merk, aantal versnellingen, eventueel framenummer. Dan heb je een goede beschrijving, mocht je fiets toch nog gestolen worden. 

Laat je fiets labelen. Op jouw fiets wordt een sticker met jouw rijksregisternummer aangebracht. Deze sticker is moeilijk te verwijderen en brengt geen schade toe aan je fiets. De aangebrachte code is uniek, en aan de hand van dit nummer kan de politie teruggevonden fietsen sneller aan de rechtmatige eigenaar bezorgen. Je kan elke donderdag van 9.00u tot 12.00u terecht in ons politiekantoor in Kapellen of maak een telefonische afspraak als je op een andere dag wenst langs te komen. Breng je fiets en je identiteitskaart mee.

Doe in geval van diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Neem je fietspas mee naar het politiekantoor. 

 

Een fietspas en meer informatie vind je terug in de folder "Laat je fiets niet aan zijn slot over".