Breng volgende zaken zeker mee:

  • je identiteitskaart;
  • het tweede luik van het inschrijvingsbewijs;
  • het gelijkvormigheidsattest;
  • kopieën van boorddocumenten;
  • het aankoopbewijs van het voertuig;
  • eventuele aankoopbewijzen en serienummers van goederen die samen met het voertuig zijn gestolen (laptop, GPS, …);
  • andere relevante info (bv. een foto van het gestolen voertuig, ...).

Als je fiets zonet werd gestolen en je de verdachte nog ziet of als er duidelijke aanwijzingen zijn, neem je onmiddellijk contact op met ons. Tijdens de openingsuren bel je naar 03 660 09 30. Buiten de openingsuren bel je naar 101.

Onderstaande gegevens heb je nodig voor de aangifte:

  • het graveernummer;
  • de aankoopfactuur;
  • een foto van de gestolen fiets.

Je kan ook aangifte doen zonder deze gegevens, maar hoe meer info hoe groter de kans dat we een gevonden fiets kunnen koppelen aan jouw aangifte.



Diefstal / verlies nummerplaat

Ben je jouw nummerplaat kwijt? Of werd ze gestolen? Doe aangifte bij de politie. Geef steeds duidelijk aan of het de officiële of reproductieplaat betreft. Je ontvangt een attest van verlies of diefstal van een officiële nummerplaat. Dit attest moet je samen met het formulier 'Aanvraag om inschrijving van een voertuig' opsturen naar de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. In tussentijd mag je je niet zonder officiële nummerplaat op de openbare weg begeven. Na enkele werkdagen zal je een nieuw inschrijvingsbewijs en een nieuwe kentekenplaat ontvangen.



Diefstal bromfiets

Als je bromfiets werd gestolen, doe je hiervan aangifte. Dit kan zowel op ons commissariaat na afspraak als online via Police-on-web. De volgende zaken zijn nuttig voor je aangifte en breng je mee:

  • je identiteitskaart;
  • het gelijkvormigheidsattest (en inschrijvingsbewijs) van de brommer;
  • factuur;
  • eventueel een foto van de gestolen bromfiets.

 

Diefstal uit een voertuig

Sommige dieven hebben het niet gemunt op je wagen, maar op de inhoud ervan. Waardevolle voorwerpen zoals een gsm, gps, laptop, werkmateriaal, fototoestel, zonnebril ... worden vaak in de wagen achtergelaten. Deze voorwerpen liggen letterlijk voor het grijpen en kunnen dieven vrij makkelijk meenemen tijdens hun rooftocht.

Is er iets uit jouw voertuig gestolen (bv. gps, fototoestel, laptop,...)? Doe hiervan aangifte bij onze diensten na afspraak. Breng indien mogelijk je identiteitskaart, het voertuig, je inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs, keuringsbewijs, aankoopbewijzen en serienummers van de gestolen spullen mee. Om misbruik te voorkomen en opsporing te vergemakkelijken, signaleren we de voorwerpen die een uniek serienummer hebben.

 

Diefstal / verlies identiteitskaart of Kids-ID


Verlies identiteitskaart


Wie zijn identiteitskaart of een Kids-ID is verloren, moet niet meteen panikeren. Overloop eerst de plaatsen waar de kaart zou kunnen liggen. Vaak duikt de identiteitskaart opnieuw op. Vind je ze toch niet terug?

Bel DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123 om de kaart te blokkeren. Deze dienst is 24/24 uur bereikbaar. Je ontvangt een brief die de melding van verlies bevestigt.
Ga langs bij de dienst bevolking tijdens de openingsuren van het gemeentehuis voor een nieuw exemplaar. https://www.kapellen.be/bevolking
Zo ben je sneller geholpen. Je hoeft hiervoor niet te wachten op de brief van DOCSTOP. Je kan geen aangifte doen van het verlies van je identiteitskaart bij de lokale politie.

Als je geen Belgische nationaliteit hebt, moet je steeds langsgaan bij de lokale politie voor het verlies van identiteitsdocumenten alvorens een duplicaat aan te vragen bij de dienst vreemdelingenzaken. Maak hiervoor online een afspraak.


Diefstal identiteitskaart

Bij diefstal van je identiteitskaart of Kids-ID doe je hiervan steeds aangifte op het commissariaat. Blokkeer onmiddellijk de kaart door te bellen naar DOCSTOP. Zo voorkom je het risico op fraude en de eventuele financiële gevolgen ervan (bv. een telefoonabonnement openen met jouw kaart, aankopen via bpost,…). Vervolgens doe je aangifte van de diefstal in het politiekantoor. Maak hiervoor online een afspraak.

 
Diefstal / verlies rijbewijs

Ben je je rijbewijs verloren of werd het gestolen? Doe hiervan aangifte bij onze diensten. Je kan online een afspraak maken.

We bezorgen je de noodzakelijke documenten om bij de dienst bevolking van de gemeente een duplicaat aan te vragen. Voor de actuele openingsuren: https://www.kapellen.be/bevolking

Denk eraan: als je niet in het bezit bent van je rijbewijs mag je ook niet autorijden.

 
Diefstal / verlies boorddocumenten van een voertuig

1. Als je het gelijkvormigheidsattest van je voertuig bent verloren, vraag je een duplicaat aan via de dealer.

2. Als je het verzekeringsbewijs kwijt bent, neem je contact op met je verzekeringsmakelaar.

3. Als je het inschrijvingsbewijs van je voertuig verloren bent, kan je een attest van verlies aanvragen bij de lokale politie. Het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen, je knipt dit zelf in twee van zodra je dit ontvangt. Eén deel bewaar je thuis, het andere deel bewaar je in je voertuig. Van zodra je één van beide delen bent verloren, moet je hiervan aangifte doen. Neem het deel van het inschrijvingsbewijs dat je niet kwijt bent mee naar het commissariaat wanneer je aangifte komt doen.

Om aangifte te doen van het verlies van het inschrijvingsbewijs zijn er enkele zaken waarop je moet letten:

  • Enkel de titularis van het inschrijvingsbewijs kan aangifte doen.
  • Je moet het voertuig meebrengen naar het politiekantoor. Is het voertuig niet rijvaardig? Bezorg ons dan de gegevens van de plaats van het voertuig. Dan komen we langs op de plaats waar het voertuig staat om het chassisnummer te controleren. 
  • Let op: Bij tweedehandswagens stellen we vaak vast dat het inschrijvingsbewijs niet op naam van de aanvrager staat. In dat geval kan de politie geen attest verlies aan je meegeven. De vorige eigenaar zal dan samen met het voertuig aangifte moeten doen.

Na de aangifte ontvang je een attest dat je aangetekend moet overmaken aan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Je verzekeringsagent regelt dit eventueel voor jou.

4. Bij diefstal van je boorddocumenten moet je hiervan aangifte doen op het commissariaat.

Breng het voertuig mee als ook je inschrijvingsbewijs werd gestolen.

Als je documenten werden gestolen naar aanleiding van een diefstal uit je voertuig, breng dan ook het voertuig mee. 


 
Diefstal / verlies portefeuille of handtas

Is je portefeuille of handtas onvindbaar? Adem eerst diep in en overloop de plaatsen waar je bent geweest. Vaak vind je ze terug in de loop van de dag. Als dit niet het geval is, blokkeer je de bankkaarten via Card Stop op 070 344 344 en je identiteitskaart en rijbewijs via DOCSTOP op 0800 2123 2123. Als je gsm ook verloren is, neem je contact op met je provider om je simkaart te blokkeren.

Voor sommige documenten heb je een attest van verlies van de politie nodig om een duplicaat aan te vragen. Dit is onder meer het geval voor je rijbewijs, elektronische verblijfskaart en een alfapass. Maak online een afspraak om verlies van zo'n documenten aan te geven.

Zat je portefeuille of handtas boordevol klantenkaarten en foto's, maar verloor je geen enkel officieel document of voorwerp dat geseind kan worden(*)? Contacteer ons dan telefonisch om te checken of je portefeuille of handtas werd gevonden; het is niet nodig om aangifte te doen. Ook als je identiteitskaart of bankkaart in de portefeuille zaten, moet je geen aangifte doen van verlies bij de lokale politie. Via de dienst bevolking van de gemeente vraag je een nieuwe identiteitskaart aan. Voor de actuele openingsuren: https://www.kapellen.be/bevolking

Als je portefeuille of handtas wordt binnengebracht, zullen we je hiervan op de hoogte stellen als we de eigenaar kunnen achterhalen.

Als je volledige portefeuille of handtas werd gestolen, blokkeer dan eveneens je bankkaart, identiteitskaart,rijbewijs en simkaart als ook je gsm is gestolen. Nadien maak je online een afspraak om hiervan aangifte te doen bij onze diensten. Eén afspraak is uiteraard voldoende.

(*) Aangifte van het verlies van een voorwerp biedt enkel meerwaarde als dit voorwerp kan worden geseind in de politionele databanken. Seiningen worden uitgevoerd op basis van een serienummer zoals een IMEI-nummer of een kaartnummer.

 

Diefstal / verlies paspoort (reispas)

Verlies Belgisch paspoort

Je vertrekt binnenkort op vakantie, maar vind je reispas niet meer terug? Geen probleem, maak een afspraak met de bevolkingsdienst van de gemeente om een nieuw exemplaar aan te vragen. Doe dit tijdig! Je hoeft hiervan geen aangifte te doen bij de lokale politie. 
Voor de actuele openingsuren: https://www.kapellen.be/bevolking


Diefstal Belgisch paspoort

Als je Belgisch paspoort werd gestolen, moet je dit aangeven bij de lokale politie. Maak hiervoor online een afspraak. Nadien vraag je via de bevolkingsdienst een nieuw exemplaar aan als dit nodig is. Voor de actuele openingsuren: https://www.kapellen.be/bevolking


 

Diefstal / verlies gsm of smartphone

Als je gsm is verloren, probeer dan enkele keren naar je verloren gsm te bellen. Wie weet, neemt de vinder wel op en ben je snel terug in het bezit van je telefoon. Je kan enkel aangifte doen van verlies van je gsm als je op de hoogte bent van de IMEI-code van het toestel. Aan de hand van dit serienummer kunnen we je toestel seinen in de politionele gegevensbanken zodat er alarmbellen afgaan als je gsm wordt aangetroffen. Als je de IMEI-code niet kent, heeft het geen meerwaarde om aangifte te doen van verlies. Neem wel contact op met je provider om je simkaart te laten blokkeren.

Hoe vind je de IMEI-code terug?

  • op de doos van je smartphone
  • bel naar *#06#

Als je gsm werd gestolen, doe je hiervan steeds aangifte bij de lokale politie. Blokkeer alvast je simkaart via de provider en breng indien mogelijk de IMEI-code mee naar het commissariaat. 

 
Diefstal / verlies voorwerp of document

Paniek! Je bent je gouden horloge of trouwring verloren… Blijf kalm en ga je stappen van die dag na. Vaak vind je het voorwerp terug.

Vind je het voorwerp of document toch niet meteen terug? Neem zeker een kijkje op de Facebookpagina van onze zone: daar posten we regelmatig info over gevonden voorwerpen die bij ons zijn binnengebracht. We posten niet alle voorwerpen; enkel de meest opmerkelijke en herkenbare voorwerpen zal je er terugvinden. Neem ook andere Facebookpagina's onder de loep, zoals 'Ge zijt van Kapellen/Stabroek/Hoevenen/Putte als'; ook daar vind je regelmatig posts over gevonden voorwerpen.

Herken je jouw spullen op onze Facebookpagina? Spring dan binnen op het commissariaat of contacteer ons tijdens de openingsuren op 03 660 09 30 (Kapellen) of 03 660 09 70 (Stabroek). Hou er rekening mee dat je steeds zal moeten bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent alvorens je het voorwerp kan meenemen.

Zit jouw verloren voorwerp er niet bij? Neem toch even telefonisch contact op met het commissariaat om te vragen of je spullen werden binnengebracht. De onthaalmedewerker of inspecteur zal je bovendien vertellen welke stappen je kunt ondernemen. In sommige gevallen zullen ze je vragen om aangifte van verlies te doen op het commissariaat.

Als je ervan overtuigd bent dat je spullen gestolen werden, doe je hiervan aangifte op kantoor. Maak online een afspraak.


 
Diefstal / verlies vreemdelingenkaart

Bij diefstal, verlies of vernietiging van een vreemdelingenkaart moet je steeds aangifte doen bij de lokale politie. Gelieve een pasfoto en bewijs van identiteit mee te brengen: rijbewijs, reispas, foto's, …

We bezorgen je een attest waarmee je bij de dienst vreemdelingenzaken een nieuwe kaart kan aanvragen. Voor de actuele openingsuren: https://www.kapellen.be/bevolking

 

 
Verlies huisdier
 
Als je je huisdier kwijt bent, kan je bellen naar de politie om te vragen of je huisdier werd aangetroffen. Wanneer de politie een hond of kat vindt, zal een inspecteur steeds controleren of het dier gechipt is om zo de eigenaar proberen te traceren. Als dit niet lukt, brengen de inspecteurs het dier naar dierenasiel Canina.

Consulteer sociale media. Wij posten regelmatig gevonden dieren op onze Facebookpagina.
Neem ook andere pagina's onder de loep, zoals Ge zijt van Kapellen/Stabroek/Hoevenen/Putte als'; ook daar vind je regelmatig posts over gevonden dieren.
Neem contact op met het asiel om te vragen of een bezorgde burger jouw viervoeter heeft binnengebracht.


 
Verlies sleutels

Burgers die sleutels vinden, geven die soms af op het politiekantoor. Neem zeker een kijkje op de Facebookpagina van onze zone: daar posten we regelmatig info over gevonden voorwerpen die bij ons zijn binnengebracht. We posten niet alle voorwerpen; enkel de meest opmerkelijke en herkenbare voorwerpen zal je er terugvinden (zoals sleutels met een opvallende sleutelhanger). Neem ook andere Facebookpagina's onder de loep, zoals 'Ge zijt van Kapellen/Stabroek/Hoevenen/Putte als'; ook daar vind je regelmatig posts over gevonden voorwerpen. 

Zit jouw verloren voorwerp er niet bij? Neem toch even telefonisch contact op met het commissariaat om te vragen of je spullen werden binnengebracht.

 


Voorwerp gevonden: wat doe ik ermee?

Je kan een gevonden voorwerp (sleutel, portefeuille, gsm,...) steeds binnenbrengen op het commissariaat. Wij proberen het voorwerp terug te bezorgen aan de eigenaar.

Als je sleutels vindt in een andere gemeente of stad is het beter om deze in te leveren bij een officiële instantie van die gemeente/stad . Lukt dat echt niet, kan je ze bij ons afgeven en proberen wij het nodige te doen.

Burgers verwachten niet altijd dat hun verloren spullen naar het politiecommissariaat worden gebracht. Als jij een jas ziet in het gemeentepark, neem die niet onmiddellijk weg. De eigenaar zal zich misschien later op de dag herinneren waar hij de jas heeft achtergelaten. Waardevolle spullen breng je wel onmiddellijk naar ons kantoor.



Winkeldiefstal

Bij winkeldiefstal gaat het om diefstal van goederen die bedoeld zijn voor verkoop en die tijdens de openingsuren worden gestolen. De dader passeert de kassa en heeft kennelijk geen intentie om te betalen voor de spullen die hij uit de winkel meeneemt. Ook als een verdachte goederen onder zijn jas of tas stopt, kan er sprake zijn van diefstal.

Heb je de dader op heterdaad betrapt? Bel onmiddellijk het algemeen noodnummer 101. We komen ter plaatse.

In andere gevallen kan je winkeldiefstal eenvoudig online aangeven via Police-on-web of na afspraak op ons commissariaat. Indien je camerabeelden hebt van de feiten, gelieve die mee te brengen.