In onderzoeken naar handel in designerdrugs zijn vorige week verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Zes mensen werden aangehouden in verschillende onderzoeken.

Het gaat om verschillende vormen van synthetische cathinone, meer bepaald mephedrone (miauw miauw) en a-PHP en/of a-PHiP  (flakka, ook gekend als zombiedrug). Deze designerdrugs zijn al langer aan een opmars bezig en ook in de regio Antwerpen krijgen we steeds meer meldingen van dealen en gebruik.

Bij verschillende politiezones lopen onderzoeken naar handel en gebruik van deze designersdrugs. Zo voerden PZ Noord vorige week vier huiszoekingen uit in Kapellen en Stabroek, waarbij ook werd samengewerkt met PZ Antwerpen. De politie stootte in Hoevenen (Stabroek) op een waar drugspand, waar woensdag zeven personen werden aangetroffen die daar drugs zouden gebruiken. Het gaat om zwaarverslaafde gebruikers, maar er is ook sprake van handel in drugs. In totaal werden negen mensen gearresteerd, vijf van hen werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor een handel in verdovende middelen. Op 16 januari 2024 werd al een 42-jarige man uit Berendrecht aangehouden voor het dealen van flakka.

Flakka en miauw miauw hebben een gelijkaardig effect als MDMA. De gebruiker wordt er energiek en blij. De drugs is vaak al werkzaam vanaf enkele milligrammen, waardoor er een reëel risico is op een overdosis. Het gebruik kan leiden tot angst, paranoïde wanen, psychoses en agressie. In extreme gevallen kan de gebruiker sterven.

Synthetische cathinone zijn in verschillende Europese lidstaten – waaronder Nederland - legaal verkrijgbaar (geweest). Daardoor leeft de perceptie dat het geen drugs zouden zijn. In België vallen ze onder de drugswetgeving en zijn ze verboden.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen