Mocht onze campagne met Legofiguurtjes het nog niet helemaal duidelijk gemaakt hebben, onze verkeersdienst werkt deze maand rond een veilige schoolomgeving. We controleren dan ook extra op gordeldracht in de auto en kijken na of kinderen veilig vastgeklikt zijn in kinderzitjes.


Kinderen in de auto

Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen op de juiste manier wordt vastgeklikt! In de andere gevallen zit het kind in een aangepast zitje maar wordt dit verkeerd gebruikt (50%), gaat het om een onaangepast zitje (12%), of is het kind zelfs helemaal niet vastgeklikt (17%). 


Bij verkeerd gebruik gaat het vaak om de gordel die slecht over het lichaam van het kind wordt geleid, een te grote speling op de riempjes van het zitje, het kind dat de armen buiten de riempjes steekt en/of riempjes die gedraaid zitten. Onoplettendheid of te weinig tijd worden het vaakst vernoemd als redenen voor verkeerd gebruik van kinderzitjes. Er is dus sprake van een zekere nonchalance, die zware gevolgen kan hebben bij een ongeval. (Bron: VSV - Vlaamse Stichting Verkeerskunde)


Actie

Bij een actie vorige week controleerden we 106 voertuigen. We stelden 3 overtredingen vast op gordeldracht. Alle kinderen aan boord waren correct vastgeklikt. Dat stemt ons positief, want je kind correct vastklikken halveert het risico op dodelijke letsels bij een ongeval.


Je kind veilig vastklikken, hoe doe je dat?

Het aanbod aan kinderzitjes is groot, van babyzitjes tot peuterzitjes tot verhogingskussens. Waar moet je nu op letten? Op https://www.beloofd.be/themas/kinderzitjes vind je een heel duidelijk overzicht. 

Wil je nog meer info? Verdiep je dan in de uitgebreide info die je vindt op https://www.veiligverkeer.be/themas/gordel-en-kinderzitjes