Verkeersactieplan

Iedereen neemt deel aan het verkeer. Als voetganger, fietser, motorrijder of automobilist, met het openbaar vervoer of met eigen vervoermiddel, onderweg naar het werk, naar school of in je vrije tijd. Als politie zien we er op toe dat de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt en dat het verkeer vlot kan verlopen. 

Ons doel is niet om zoveel mogelijk mensen te beboeten, maar wel om ervoor te zorgen dat chauffeurs veilig en correct de baan op gaan. In ons verkeersactieplan zitten volgende prioriteiten vervat:

 

Snelheid verminderen

Preventieve snelheidsmetingen in straten waar vaak te snel gereden wordt. Na melding van veel hardrijders in een bepaalde straat, gaan we eerst na hoe ernstig het probleem is. Er wordt gemeten hoeveel verkeer er door de straat rijdt, op welke tijdstippen en aan welke snelheden dit gebeurt.

Zo krijgen we een duidelijk en objectief beeld van de verkeerssituatie en kan er een gepaste oplossing gezocht worden, zoals snelheidscontroles, aanpassing van verkeersborden, plaatsen van verkeersremmers, vaste flitscamera,... 

Bijna dagelijks voeren wij snelheidscontroles uit in Kapellen en/of Stabroek op plaatsen waar vaak te snel gereden wordt of op gevaarlijke punten. 

 

Rijden onder invloed ontmoedigen

Het hele jaar door vinden WODCA-controles plaats. Ook nemen wij altijd deel aan de BOB-campagne tijdens de eindejaarsperiode en zomermaanden. 

Mensen die betrokken raken in een verkeersongeval, leggen steeds een ademtest af. 

 

Hinderlijk parkeren en zware en gevaarlijke overtredingen aanpakken

Dagelijks houden we toezicht op het naleven van het algemeen verkeersreglement, waarbij de focus ligt op gevaarlijke verkeersovertredingen. We proberen ervoor te zorgen dat de overtreding zo snel mogelijk stopt en dat de overtreder op zijn of haar gedrag wordt aangesproken. 

Regelmatig vinden ook specifieke verkeerscontroles plaats, waarbij er wordt gewerkt op het dragen van de veiligheidsgordel en gebruik van kinderzitjes, fietsverlichting, gsm-gebruik achter het stuur, opgevoerde bromfietsen,... 

 

Heb je een vraag over een verkeerssituatie, parkeren, verkeersovertredingen, etc. in onze zone, stuur een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Let op: voor dringende situaties bel je steeds 101 of via de app112!