Volgende week nemen we deel aan de provinciale actie rond beveiligingsmiddelen in het verkeer. Van maandag 28/3 tot en met vrijdag 1/4 houden we extra controles op gordeldracht, correct gebruik van kinderzitjes, dragen van een valhelm en beschermende motorkledij.

 

Gordeldracht 

Een gordel dragen is wettelijk verplicht voor alle inzittenden van een voertuig (op enkele uitzonderingen na). De gordel vermindert het risico op ernstige of dodelijke letsels met de helft. Uit onderzoek blijkt dat de inzittenden voorin 5 keer meer risico lopen om dodelijk gewond te geraken als de personen achterin niet vastgeklikt zijn. Zonder het dragen van de gordel is het risico groot om bij een aanrijding uit de wagen te worden geslingerd. Bovendien is een airbag enkel veilig en effectief in combinatie met de gordel.

Kinderzitjes

Kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen jonger dan 18 jaar en groter dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem óf moeten de gordel dragen. Uit controles blijkt dat 3 op de 4 kinderen niet volledig correct vastgeklikt zijn. Bij een ongeval loopt een kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Dit geldt ook bij lage snelheden en voor korte ritten!

Valhelm

Bestuurders en passagiers van bromfietsen en motorfietsen moeten een valhelm dragen. Bestuurders van speed pedelecs hebben de keuze tussen een bromfietshelm of een fietshelm. Uit onafhankelijke onderzoeken blijkt dat een helm het risico op hoofd- en hersenletsels aanzienlijk vermindert bij een botsing of valpartij. Voor 

 

Beschermende motorkledij

Naast een valhelm moet je als bestuurder of passagier van een motorfiets ook een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall dragen. Daarnaast zijn handschoenen en laarzen of bottines die de enkels beschermen ook verplicht. Motorrijders zijn heel kwetsbaar in het verkeer. De kledij zorgt voor extra bescherming bij een botsing of valpartij.