Tot voor kort beheerde het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken een sirenenetwerk met ongeveer 570 sirenes. Bij noodsituaties bij bv. een nucleaire site konden ze deze inzetten om de bevolking te verwittigen. Om mee te zijn met haar tijd heeft het Crisiscentrum beslist om het sirenenetwerk af te bouwen en te vervangen door modernere kanalen. Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk niet meer actief in België.

BE-alert is het nieuwe systeem om de bevolking te alarmeren aan de hand van boodschappen via gesproken berichten (op vaste telefoon of gsm), sms, e-mail of sociale media. Het afgelopen anderhalf jaar is BE-alert al bijna 50 keer met succes ingezet. Al 456 gemeenten en 503.000 adressen zijn geregistreerd. Bovendien kunnen met BE-alert alle aanwezigen in een bepaalde zone een sms ontvangen, zelfs als ze niet geregistreerd zijn.  

Je moet jezelf registreren om in het systeem opgenomen te worden. Dat doe je via de website www.be-alert.be. Hier vind je ook meer informatie over hoe BE-alert werkt, antwoord op veelgestelde vragen, …