Vorige nacht kon de politie drie verdachten van koperdiefstal in Stabroek arresteren. Een bewoner hoorde ’s nachts geluid rond zijn huis en kon de dieven op heterdaad betrappen. Ze gingen er aanvankelijk vandoor, maar werden minder dan een uur later door de Nederlandse politie aangetroffen en gearresteerd. Een mooi voorbeeld van internationale samenwerking.

In de nacht van woensdag op donderdag 17-1-2019 werd een bewoner van Stabroek wakker van het geluid van het zijpoortje van zijn woning. Op camerabeelden kon hij zien hoe twee mannen elektriciteitsdraden naast zijn woning meenamen. De man belde de politie, maar de dieven gingen er zonder buit te voet vandoor op het moment dat onze ploeg arriveerde. Ze lieten een wagen met Nederlandse nummerplaat achter in de straat, waarin we restanten van kopendraden aantroffen.

Onze ploegen kregen versterking van de collega’s van Politiezone Grens en de Nederlandse politie. Even later kruist deze laatste in Stabroek een voertuig met Nederlandse nummerplaat en drie inzittenden. Bij controle blijkt dat twee van hen voldoen aan de beschrijving van de dieven op de camerabeelden. We arresteren deze personen en de bestuurster van het voertuig.

De wagen die in de straat van de diefstal achtergelaten werd, is in beslag genomen. De verdachten worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Alle drie zijn ze gekend bij de Nederlandse politie, een ervan was ook al gekend bij onze zone.

Voor een politiezone zo dicht bij de grens blijkt nog maar eens hoe belangrijk een goede samenwerking over de landsgrenzen heen nodig is. Dankzij de goede banden met de Nederlandse politie kon deze snel mee inspringen en de dieven staande houden.

Elk jaar zien we een stijging van het aantal inbraken tijdens de “donkere maanden”. Politiezone Noord zet in deze periode extra in op participatie met de buurtbewoners om verdachte toestanden te melden. Ons project “Horen? Zien? Bellen!” en de Buurtinformatienetwerken (BIN’s) zijn daarin krachtige troeven.