Fietsdiefstal komt helaas nog te vaak voor. De politie levert achter de schermen vele inspanningen om fietsdiefstallen tegen te gaan, maar zelf kan jij ook de kans verkleinen dat jij of iemand anders slachtoffer wordt. We geven enkele tips.
Op slot altijd
Ook als je maar even ‘snel’ gaat winkelen, een brief post of binnenspringt bij familie: leg je fiets altijd op slot. Een fietsdief kan zonder moeite een losstaande fiets meenemen en is al een eind weggefietst, voor je de diefstal opmerkt. Fietsen worden trouwens het vaakst gestolen overdag op drukke plaatsen.
Ook thuis op slot
Maak er een goede gewoonte van om ook thuis je fiets op slot te leggen. Zelfs in een tuinhuis of op de oprit, is je fiets niet per definitie veilig. Helaas zit dit soort fietsdiefstallen ook in de lift. De meeste tuinhuizen zijn eenvoudig te openen en voor een dief is het een koud kunstje om daar een fiets mee te nemen. Een fiets op de oprit is goed zichtbaar van op straat en ook een makkelijke prooi. Zet je fiets dus liever slotvast én uit het zicht.
Een goed slot is goud waard
Sommige sloten zijn sneller te kraken dan andere. Gebruik liever geen cijfer- of krulslot. Deze sloten zijn makkelijk te openen. Ook gewone ijzeren kettingen zijn niet betrouwbaar. Opteer liefst voor een ringslot onder het zadel, ook bekend als hoefijzerslot. Op heel wat fietsen zijn deze sloten standaard voorzien en deze zijn moeilijk te forceren. Ook stevige, brede beugelsloten zijn een goede keuze.
Laat je bij keuze voor een degelijk slot adviseren door een fietshandelaar of kijk eens op www.stichtingart.nl. Hier vind je welk sloten de beste kwaliteit hebben.
Twee is beter dan één
Met alleen een hoefijzerslot kan iemand je fiets nog steeds gewoon optillen en meenemen of in een bestelwagen laden. Best is om dit slot te combineren met een beugel- of kettingslot dat je aan een obstakel vastmaakt. Heb je geen hoefijzerslot op je fiets? Gebruik dan bv. een kettingslot en een beugelslot. Maak je fiets vast aan een vaststaand, stevig voorwerp zoals een fietsrek, hek of paal. Probeer het kader vast te leggen. Vaak genoeg verdwijnt een volledige fiets op het voorwiel na, omdat het slot (alleen) daaraan werd bevestigd.
Maak je fiets uniek
Maak je fiets uniek, met enkele speciale kleuren, stickers,... Opvallende kenmerken die je snel herkent.
Laat je fiets ook labelen. Een sticker met je rijksregisternummer wordt op het frame van je fiets aangebracht. De politie kan via het label sneller de eigenaar van een gevonden fiets achterhalen via het rijksregisternummer. Deze stickers zijn moeilijk te verwijderen en brengen geen schade toe aan het fietskader.
Elke donderdag tussen 9.00 en 12.00 kan je voor een fietslabel terecht in het politiekantoor van Kapellen. Breng je fiets mee en je identiteitskaart. Wil je liever op een ander moment langskomen? Maak dan een afspraak via 03 660 09 30.
Vul een fietspas in
Bij aangifte blijkt dat weinig mensen hun fiets goed beschrijven. Vul daarom best een fietspas in, waarop je alle gegevens van je fiets noteert. Dit kan handig zijn als je fiets toch gestolen wordt en je aangifte doet bij de politie, om hem zo gedetailleerd mogelijk te kunnen beschrijven. Een foto erbij kan ook helpen.
Fietsdieven gezien?
Zie je iemand aan een fiets prutsen en het slot forceren? Laadt iemand een fiets in een bestelwagen? Aarzel niet en verwittig meteen de politie door te bellen naar 101. Geef een duidelijke beschrijving van de verdachte en/of de fiets. Vermeld in welke richting de verdachte is verdwenen. Geef de nummerplaat van de bestelwagen door. Hoe sneller de politie op de hoogte is, hoe sneller ze in actie kunnen schieten om de dader(s) te vatten.
Fiets te koop
Koop je een tweedehandsfiets? Laat je alarmbellen rinkelen wanneer:
- het ringslot zwaar beschadigd is, sporen van braak vertoont, niet meer functioneert of duidelijk afwezig is;
- er deuken in het spatbord zijn en lakschade aan het kader, daar waar normaal een slot hoort te zitten;
- een fiets overschilderd of overspoten is;
- de sticker van de leverancier verwijderd of overschilderd is;
- het framenummer en/of de barcode (van recentere fietsen) geheel of gedeeltelijk verwijderd zijn;
- het kader zichtbare slijpplekken vertoont, die verraden dat een eerder gegraveerd rijksregisternummer verwijderd is.
Contract bij aankoop
Bij aankoop van een tweedehandsfiets kan je best samen met de verkoper een aankoopbewijs opmaken waarop je het volgende vermeldt:
- de omschrijving (merk, model, type, soort, kleur, bijzondere kenmerken, …);
- eventueel het framenummer van de fiets of een merkteken;
- het aankoopbedrag;
- de datum van aankoop;
- de identiteit en de handtekening van de verkoper en de koper.
Doe aangifte!
Word je ondanks alle voorzorgen toch slachtoffer van fietsdiefstal? Doe dan zeker altijd aangifte bij de politie. Door aangifte te doen, vergroot de kans dat je je fiets terugziet. Daarnaast krijgt de politie een nauwkeuriger beeld van het probleem zodat het beleid hier beter op kan inspelen.
Dit kan in een politiekantoor naar keuze of je kan ook online aangifte doen via www.police-on-web.be. Gebruik je fietspas om je fiets duidelijk te omschrijven.