Zedenfeiten zijn strafbare feiten die ingaan tegen de goede zeden of de openbare zedelijkheid, zoals verkrachting, aantasting van de eerbaarheid en exhibitionisme. Meestal zijn deze feiten seksueel getint.

Seksueel geweld is erg ingrijpend voor de slachtoffers en kan grote gevolgen hebben. Voor slachtoffers is het soms moeilijk om hiervan aangifte te doen, het wordt vaak geheim gehouden uit schaamte of onder druk van de verdachte(n). Aangifte is echter de enige manier om de verdachte(n) ter verantwoording te roepen en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Voor slachtoffers kan aangifte ook helpen om deze dramatische gebeurtenis te verwerken. Seksueel geweld kan altijd worden aangegeven, ook jaren na de feiten.

 

Ook als je getuige bent van zedenfeiten, is het belangrijk dat je hiervan aangifte doet.

Op basis van de aangifte van het slachtoffer of een andere bron, stellen we een proces-verbaal op.

 

Bij dringende situaties kan je dag en nacht 24/7 bij ons terecht. Als je zonet het slachtoffer werd van zedenfeiten of je bent getuige ervan, is het belangrijk dat jij ons onmiddellijk op de hoogte brengt. Bel 101.

Wil jij aangifte doen van zedenfeiten die langer geleden gebeurd zijn of wil je mogelijk seksueel geweld in je omgeving melden? Bel ons op 03 660 09 30 (Kapellen) of 03 660 09 70 (Stabroek) tijdens de openingsuren. Je krijgt een afspraak en kan je verhaal in alle rust en privacy doen. Breng gerust een vertrouwenspersoon mee.

Op www.slachtofferzorg.be vind je meer informatie omtrent seksueel geweld. Wat kan je zelf doen? Wie kan je helpen? Hoe verloopt de gerechtelijke procedure? ...