Let op voor oplichting via internet! 

Het Openbaar Ministerie en de politie waarschuwen opnieuw voor oplichting via computerhelpprogramma’s, namelijk RAT-fraude. De afgelopen maanden is het aantal aangiftes gestegen en vaak met een erg groot nadeel.  Er is sprake van het gebruik van een remote acces tool, zoals bijvoorbeeld het programma TeamViewer. 

Hoe werkt deze fraude?  

De oplichters proberen vanop een afstand toegang te krijgen tot de computer van het slachtoffer. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van computerhelpprogramma’s waarop vanop afstand kan ingelogd worden en waarbij de computer wordt overgenomen.   

Dat kan zijn om zogezegd vanuit een bank bijstand te bieden om geld veilig te stellen of bij hulp bij beleggingen, bijvoorbeeld cryptovaluta. 

 

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van RAT-fraude?  

Bescherm altijd en overal je eigen bankgegevens. Het is nooit een goed idee om mensen te laten meekijken als je bankverrichtingen aan het uitvoeren bent.  

Controleer altijd heel goed waar je in wil investeren en toets dat af bij officiële instanties.  

 

Wat indien je toch het slachtoffer wordt van deze fraude?  

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank; 
  • Probeer de financiële transactie te laten blokkeren
  • Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek of van het mailverkeer, mogelijke gegevens van de oplichter en andere relevante info en geef dit door aan de politie. 

 

#stopphishing