Antidiefstaltips

  • Laat jouw fiets altijd slotvast achter, ook al ben je maar even weg. 

  • Maak je fiets met het kader vast aan een vast voorwerp, dat dieven niet zomaar kunnen verplaatsen. Liefst een fietsenstalling, maar een paal is ook mogelijk. Maak je enkel de wielen vast aan het frame, dan kan men je fiets oppakken en inladen. 

  • Ideaal is om zowel het kader als de wielen vast te maken. 

  • Gebruik een degelijk fietsslot en liefst zelfs twee verschillende sloten. Twee sloten kraken kost meer tijd, en dat heeft een dief meestal niet. 

  • Als je een kettingslot (of krulkabelslot) gebruikt, bevestig dat dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt immers het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Als een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond als steun gebruikt worden om het slot te breken. 

  • Stal je fiets op plaatsen waar veel voorbijgangers komen. Zo is er een voortdurende sociale controle. Bewaakte fietsenstallingen vormen uiteraard de beste garantie tegen fietsdiefstal. Plaats indien mogelijk je fiets binnen en leg ook daar je fiets op slot. 

  • Laat niets kostbaars achter in fietstassen of op de bagagedrager. Toebehoren zoals een fietspomp of fietscomputer, drinkbus en afneembare verlichting haal je best van je fiets wanneer je voor langere tijd wil parkeren. 

  • Noteer de nodige gegevens van jouw fiets op een fietspas en neem eventueel een foto van jouw fiets. Vermeld soort fiets, type fiets, kleur, merk, aantal versnellingen, eventueel framenummer. Dan heb je een goede beschrijving, mocht je fiets toch nog gestolen worden. 

  • Laat je fiets labelen (zie hieronder). Overgangsperiode: Nieuwe vorm van registratie via Vlaanderen: https://mybike.belgium.be/nl/ 

 

Merk je fiets en schrik dieven af!

Registreer je fiets op https://mybike.belgium.be/nl/ en krijg de sticker toegestuurd.

Alle fietsen worden via dit platform geregistreerd en is raadpleegbaar voor de gemeenten en steden. Wordt je fiets toch gestolen dan kom je aangifte doen en duid je dit op de website aan.

Met de sticker kan de gemeente of de stad achterhalen van wie de fiets is. In de toekomst zal de politie dit ook kunnen raadplegen.

We brengen een sticker of label met je rijksregisternummer op de fiets aan. Dit label is moeilijk verwijderbaar en zorgt ervoor dat jouw fiets minder interessant is voor een fietsdief. Bovendien kunnen we een gemerkte fiets sneller teruggeven aan de eigenaar.

Woon je in Kapellen of Stabroek en wil je jouw fiets laten labelen? We werken op afspraak. Neem telefonisch contact met ons op: 03/660.09.30 of via mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Breng je fiets en identiteitskaart mee. Het labelen is gratis.

 

Werd je fiets toch gestolen?

Doe in geval van diefstal zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Bezorg ons zo veel mogelijk informatie, zodat we je fiets kunnen terugbezorgen als hij gevonden wordt.