Herken jij de bekende Vlaming op de affiches van de nieuwe sensibiliseringscampagne van de VSV? Als je er te snel voorbijrijdt, is de kans klein. Maar wie zich aan de snelheidslimiet houdt, ziet meer. En wie meer ziet, heeft alles op tijd gezien én is ook beter voorbereid om nog veilig te reageren in onverwachte situaties. Doe het niet alleen voor deze bekende Vlaming, maar voor alle weggebruikers. Want de snelheidslimiet is de veiligheidslimiet.

Meer info over de campagne en over snelheid op: www.veiligverkeer.be.

 

Campagnevideo

 

Tips om je aan de snelheidslimieten te houden 

Met deze vier tips kan je je gemakkelijk aan de snelheidslimiet houden. Zo zie je meer en merk je zowel bekende als minder bekende weggebruikers sneller op. Ze zullen je dankbaar zijn.


Gebruik je gps als back-up

De meeste navigatiesystemen geven je ook permanent info over de snelheidslimieten op de plaatsen waar je rijdt. Dus heb je eens een verkeersbord gemist langs de weg, dan is je gps meestal een goede back-up.


Laat je niet opjagen

Je kent ze wel, de bumperklevers, de claxon-meesters en de breed gesticulerende types die andere bestuurders opjagen in het verkeer. Ons advies: gewoon negeren, kalm blijven en de snelheidslimiet respecteren, want dat is de veiligheidslimiet voor iedereen.


Gebruik je cruise control

Een cruise control is een handig hulpmiddel om je beter aan de snelheidslimiet te houden. Zo hoef je niet voortdurend op je snelheidsmeter te letten en heb je je volle aandacht om op de weg, de andere weggebruikers en de verkeersborden te letten.


Overweeg een alternatief vervoermiddel 

Denk vooraf goed na of de auto wel de beste keuze is voor je verplaatsing. Misschien ben je sneller op je bestemming met de fiets of het openbaar vervoer? En kan je je zo een hoop stress besparen en al helemaal geen snelheidsovertredingen maken.


Check de verkeersdrukte vooraf

Op Google Maps kan je heel makkelijk vooraf even te checken of er geen files, ongevallen, wegenwerken op je geplande route zijn. Doe het een kwartiertje voor je geplande vertrek. Zo kan je eventueel nog een alternatieve route nemen en hoef je je niet op te jagen.


Vertrek op tijd

Je hebt het zelf al ondervonden: zodra je onderweg bent, kan je nog nauwelijks tijd ‘inhalen’ door sneller te rijden. Vertrek dus op tijd of 5 minuten vroeger, zodat je niet gehaast hoeft te rijden. 


Liever te laat en veilig op je bestemming

Toch te laat vertrokken, het kan gebeuren. Stuur dan voor je vertrek even een bericht dat je wat later zal aankomen. Zo hoef je niet te stressen, en zit er niemand nodeloos of ongerust te wachten. Het zal je helpen om rustig te rijden, en je overal aan de snelheidslimieten te houden, en veilig op je bestemming aan te komen. Voor te laat komen, heeft nog nooit iemand een boete gekregen.