Tijdens de lockdown hebben we onze fiets massaal herontdekt en ook nu blijven we met z’n allen fietsen. De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) lanceerde er zelfs een heuse campagne rond: “Met z’n allen op de fiets. Goed bezig!”. Maar zitten we met z’n allen ook VEILIG op de fiets? Denk aan je veiligheid en die van anderen als je op de fiets springt!

Zorg dat je fiets technisch in orde is, zodat je geen pech krijgt onderweg. Laat hem op regelmatige basis nakijken door een fietsenmaker.


Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar is voor kinderen, ouderen en wielertoeristen wel sterk aan te raden. Opgelet: op een speed pedelec ben je wel verplicht een helm te dragen!


Over speed pedelecs gesproken, ken jij de specifieke verkeersregels en verplichtingen voor bestuurders van een speed pedelec? Je kan ze nog eens nalezen in dit artikel.


En ken je de verkeersregels voor een ‘gewone’ of elektrische fiets eigenlijk? Op de website Veilig Verkeer vind je heel wat praktische tips en uitleg.


Net zoals autobestuurders mogen fietsers niet gsm’en achter het stuur en óók net zoals alle bestuurders van een voertuig mag je geen glaasje te veel op hebben op de fiets! Fietsers kunnen dus net zoals autobestuurders bij een controle gevraagd worden om te blazen. Te veel op? Dan kan je een boete krijgen en zelfs een rijverbod voor je fiets!


Ondanks het coronavirus en de (soms erg lastige) maatregelen blijft veiligheid op de weg belangrijk en blijven we daar dus ook op inzetten bij Politiezone Noord!